Terug naar overzicht

Dit is wat je moet weten over factoring

Factoring: een financieringsvorm voor MKB-ondernemers? Ja, één die jou veel tijd en moeite kan besparen. Factoring is een financieringsvorm waarbij een factormaatschappij jou financiert op basis van de facturen die je verstuurt. ‘Je verkoopt als het ware jouw factuur’ zoals Debiteurenbeurs het mooi omschrijft. Een voorschot op jouw openstaande facturen verhoogt de cashflow, zodat jij kunt doen waar je goed in bent: ondernemen.

SmartFunding werkt met verschillende factoring partners waaronder Voldaan, DAS en Debiteurenbeurs. Dit is wat je moet weten over factoring volgens Bernd Vinke van Debiteurenbeurs.

Wat is factoring?
Factoring is het financieren van facturen, niet te verwarren met financiering van bijvoorbeeld een pand of machines. Deze financieringsvorm is er in vele soorten en maten en is erg flexibel. Je kunt voor één enkele factuur een factor inschakelen bij een spotfactor of je kunt kiezen om je gehele debiteurenadministratie en -portefeuille uit handen te geven. De financiering via factoring is vaak van korte duur, maar een factor kan ook een jaar aan voorschotten verstrekken aan de ondernemer. Daarnaast kan het betalingsrisico worden overgenomen. Mocht je debiteur failliet gaan of tegenstribbelen bij een betaling, dan word je alsnog betaald. Zo ben je in één keer af van alle financiële rompslomp.

Welke vormen van factoring zijn er?
In Nederland is er binnen de factoring-wereld voor ieder wat wils. Je hebt hier je de keuze tussen drie soorten van factoring: traditionele-, Amerikaanse- en crowdfactoring.

  • Traditionele factoring. In dit geval draag je je hele debiteurenportefeuille over aan de factor. Meestal wordt dan tussen de 85- tot 90 procent aan de ondernemer bevoorschot. Nadat de debiteur de factuur heeft overgemaakt aan de factor krijg je ook het resterende deel op je rekening gestort. Je betaalt hierbij rente en een vast bedrag of percentage aan de factor. In Nederland is o.a. DAS een aanbieder van traditionele factoring.
     
  • Amerikaanse factoring. Binnen het MKB wordt vaak gebruik gemaakt van de variant die is overgevlogen uit Amerika. Hierbij neemt de factor alle risico’s van je over. Voldaan is hier een voorbeeld van. Hierbij krijg je meteen het gehele bedrag teruggestort op je rekening en wordt ook het debiteurenrisico overgenomen. Mocht de debiteur failliet gaan of niet willen betalen, dan krijg je alsnog je geld. Bij deze variant betaal je meestal tussen de 3 en 6 procent van het financieringsbedrag aan de factor.
     
  • Crowdfactoring. Gloednieuw binnen de factoringmarkt is peer-to-peer crowdfactoring. Debiteurenbeurs heeft na succesvolle cases uit zowel Engeland en Amerika de financieringsvorm naar Nederland gehaald en is (nu nog) de enige aanbieder op de markt. Een crowdfactor fungeert als marktplaats tussen investeerder en bedrijf. Jouw facturen, losse- of gehele portefeuilles, worden hier onder institutionele en particuliere beleggers geveild wat prijs-verlagend werkt. Bij crowdfactoring betaal je pas als een match is gecreëerd. Je betaalt gemiddeld 3,5 procent over de totale factuurwaarde bij een looptijd van 50 dagen, onderverdeeld in rente en bemiddelingskosten. Met het online platform maakt Debiteurenbeurs de weg ook vrij voor buitenlandse bedrijven om mee te financieren. Let op: het betalingsrisico wordt echter niet overgenomen door crowdfactors. Wil een debiteur niet betalen omdat je slecht werk hebt geleverd? Dan moet je dat eerst herstellen. Wel zo fair.

En hoe gaat dit proces dan in z’n werk?
Ieder factorbedrijf heeft zijn eigen werkwijze, maar in grote lijnen is de werking hetzelfde. De ondernemer wordt gecontroleerd op kredietwaardigheid en algemene voorwaarden. Zo krijgen factorbedrijven inzicht of de ondernemer aan zijn financiële verplichting kan voldoen. De kredietwaardigheid meet de factor door middel van een ratingprogramma. Wordt de opdrachtgever kredietwaardig beoordeeld? Dan kunnen de facturen gefinancierd worden. Komt er een rood lampje bij de rating? Dan wordt er niet gefinancierd. Bij een positieve beoordeling ontvangt de ondernemer een offerte. Bij een akkoord, koopt het factorbedrijf de factuur of portefeuille over.

Factoring klinkt als een iets voor grote bedrijven. Is het ook geschikt voor het MKB?
Het omgekeerde blijkt waar. Juist voor MKB’ers en zzp’ers is factoring geschikt en biedt het een uitkomst. In tegenstelling tot grote corporates hebben zij minder alternatieven zoals een bancaire lening. En in veel gevallen staat een verhoogde cashflow gelijk aan groei: de belangrijkste pijler voor beginnende ondernemers. Als je in zee gaat met een factor staat het openstaande bedrag vaak al binnen 24 uur op je rekening.

Wat zijn de voor- en nadelen van factoring?
Het grootste voordeel van factoring is voor de hand liggend: je krijgt sneller betaald en kunt door met ondernemen en behoud je je kredietwaardigheid. Een ander voordeel is dat er vaak meer geld wordt verstrekt bij factoring dan bijvoorbeeld bij een bancaire lening. Veel factorbedrijven maken gebruik van juridische ondersteuning. Hierdoor worden alle zaken op een nette manier afgehandeld en heeft de ondernemer ook hier geen last van.

Tegenover de snelheid en hoogte van de bedragen is deze vorm van financiering iets duurder. De bedrijven die kiezen voor factoring kunnen (nog) niet bij een bank terecht en daarom zijn de keuzes gelimiteerd. Hiernaast maken de facturen die worden verstuurd kenbaar dat deze via een factor zijn verstuurd. Dit wordt in sommige gevallen gezien als een zwakte van het bedrijf. Ten onrechte, vindt Bernd: ‘Bedrijven die gebruik maken van factoring willen juist groeien’. De perceptie van factoring zou wat betreft hem moeten veranderen. Ten slotte kan het factorbedrijf inzicht in je financiële positie krijgen, wat als een nadeel kan worden ervaren.

En ten slotte: waar moet je op letten?
Er zijn verschillende soorten factoringbedrijven en ieder bedrijf is anders. De eerste stap is het bedenken of je structureel gebruik wilt maken van de diensten van een factor of incidenteel. Het is denkbaar dat ondernemers met seizoensgebonden producten baad hebben bij incidentele factoring. Vervolgens moet je bepalen of je je gehele debiteurenportefeuille uit handen wilt geven. Heb je vaste debiteuren die altijd keurig op tijd betalen? Wil je verzekerd zijn tegen faillissementen en/of non-betalingen? Ga zo maar door.

Het is verstandig op zoek te gaan naar het factor bedrijf dat bij jouw onderneming past. Belangrijke factoren om mee te nemen in zo’n besluit zijn de kosten en de rechten van de factor. Als tip geeft Bernd om een shortlist te maken en te letten op de betrouwbaarheid en transparantie van de factor.

‘Iedereen met een beetje geld kan vorderingen kopen. Factoring staat niet onder toezicht van de overheid en trekt daarom allerlei soorten mensen aan. Ik vind het belangrijk dat je weet met wie je zakendoet, wie achter een bedrijf zit en zou niet voor het 0900-nummer gaan’.

Of en welke vorm van factoring voor jouw bedrijf de beste match is, is afhankelijk van al het bovenstaande. De SmartFunding adviseurs kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze. Wij kijken naar alle mogelijke financieringsvormen zodat we het juiste aanbod vinden: voor iedere ondernemer een passende financieringsmix.