Terug naar overzicht

De Groeifaciliteit: hulp bij het financieren van risicodragend vermogen

Stel: jouw onderneming heeft te maken met een snelle groei, een bedrijfsovername of een innovatie. Hier heb je als ondernemer risicodragend vermogen voor nodig. Echter gaat het financieren hiervan moeizaam en worden de eisen steeds zwaarder. De Groeifaciliteit van het ministerie van Economische Zaken kan dan een uitkomst bieden. Wat is het eigenlijk en in welke situaties is er risicodragend vermogen nodig?

De Groeifaciliteit
De Groeifaciliteit is een regeling die bedrijven helpt bij het aantrekken van risicodragend vermogen. Dit gebeurt door het verstrekken van garanties op achtergestelde leningen van banken en op aandelen van participatiemaatschappijen. Zo vergoedt de overheid vijftig procent van het verlies dat onverwachts voortkomt uit de financiering. Dit biedt de financiers extra zekerheid waardoor ze sneller geneigd zijn de financiering te verstrekken. 

Situaties risicodragend vermogen
Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waardoor jouw onderneming behoefte heeft aan risicodragend vermogen. Denk bijvoorbeeld aan de start van een onderneming waarbij het verkrijgen van voldoende kapitaal vaak een lastige opgave is. Of het krijgen van financiering voor innovatie waarbij meestal de commerciële risico’s groot zijn. Hetzij de snelle groei of internationalisering van jouw onderneming waarbij risicodragend vermogen belangrijk is om te kunnen groeien. Maar ook een bedrijfsovername en een buffervermogen opbouwen zijn situaties waarin de Groeifaciliteit een duwtje in de rug kan geven. Al met al is de regeling bedoeld voor ondernemers die risicodragend kapitaal willen aantrekken bij banken en participatiemaatschappijen. 

Als ondernemer kun je de regeling niet direct aanvragen, alleen financiers kunnen een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dus herken je jouw onderneming in een van deze situaties en ben je benieuwd of jouw onderneming in aanmerking komt voor de Groeifaciliteit? Neem contact op met een van onze adviseurs of bel 085-303 5665.