Crowdfunding is misschien wel het meest voorkomende woord wanneer er hedendaags gesproken wordt over het financieren van (startende) ondernemingen. Er zijn diverse vormen van crowdfunding. Welke vorm bij jouw onderneming past leggen we uit in deze blog.
Crowdfunding. Het is misschien wel het meest voorkomende woord wanneer er hedendaags gesproken wordt over het financieren van (startende) ondernemingen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er tegenwoordig verschillende vormen van crowdfunding zijn. Welke vorm van crowdfunding voor jouw onderneming het beste is, hangt volledig af van de fase waarin jouw onderneming zich bevindt. Maar welke vormen zijn er en wat is crowdfunding precies?
Crowdfunding is een financieringsvorm waar ondernemers de ‘crowd’ vragen naar extra kapitaal om hun project te financieren. Dit kunnen professionele investeerders, organisaties, maar ook particulieren zijn. Investeerders die investeren in een project krijgen hier doorgaans een beloning voor terug. Uit de verschillende soorten beloningen die aan investeerders werden gegeven zijn twee verschillende financieringsvormen ontstaan. Bij crowdfunding probeert men kapitaal te bemachtigen op basis van donaties en rewards. Bij crowdinvesting of crowdfinance probeert men geld op te halen door middel van leningen en aandelen.
Lening crowdfunding
De investeerders lenen hier geld uit aan de ondernemers achter het project en verwachten dat na verloop van tijd deze lening wordt terugbetaald met rente. Bij deze financieringsvorm heeft de investeerder in principe geen belang bij het weldoen van het project, omdat de rente bij voorbaat al is vastgesteld. Daarnaast wordt bij deze financiering de schuldeiser doorgaand achtergesteld in het geval van faillissement. Hierdoor loopt de investeerder het risico dat hij/zij de investering niet terugkrijgt. Doordat de investeerder een vergroot risico loopt, is het rentepercentage doorgaans hoog.
Equity/aandelen crowdfunding
Bij deze vorm neemt de investeerder deel in de onderneming. Door te investeren in het project ontvangt de investeerder aandelen van de onderneming en kan hij/zij ervoor kiezen om deel uit te maken van de activiteiten van de onderneming. Wat buiten kijf staat, is dat bij deze financieringsvorm de investeerder gebaat is bij een goed presterende onderneming. Deze financieringsvorm wordt vaak gebruikt bij de oprichting van een onderneming of wanneer de onderneming verder wil doorgroeien.
Donatie crowdfunding
Deze vorm van crowdfunding is de meest simpele vorm. Bij deze vorm gaat het om het beschikbaar stellen van een geldbedrag door een investeerder zonder daar een fysieke of financiële tegenprestatie voor te krijgen. Vaak wordt deze vorm van crowdfunding toegepast in het geval van een goed doel, een project met maatschappelijke belang of overheidscampagne.
Reward-based crowdfunding
Deze crowdfundingsvorm wordt vaak door organisaties gebruikt die zich in de ‘voorverkoop’ fase bevinden. Investeerders die investeren in een dergelijk project ontvangen dan ook geen financiële beloning voor hun investering. In plaats daarvan ontvangen zij een ander soort beloning, zoals het eindproduct van het project waarin is geïnvesteerd of een hoge korting hierop. Deze financieringsvorm is uitermate geschikt voor startende ondernemingen, omdat zij hun onderneming niet gelijk met een schuld beginnen. Een bijkomend voordeel is dat men er tegelijkertijd achter komt of het product wel in trek is. Door middel van deze financieringsvorm voert men eigenlijk ook een klein marktonderzoek uit. Een nadeel van deze vorm van crowdfunding is dat, afhankelijk van het soort beloning dat je uitdeelt, de kosten in het begin extra hoog zullen zijn.
Naast de verschillende financieringsvormen is het als ondernemer ook van belang dat je naar het platform kijkt waarop jouw crowdfunding campagne van start zal gaan. Controleer of het platform beschikt over een vergunning of een ontheffing van de AFM. Kijk ook bijvoorbeeld naar het type investeerders dat actief is op het platform of naar de veiligheid van het platform. Daarnaast heb je crowdfundingplatformen die gespecialiseerd zijn in een van de bovengenoemde financieringsvormen. SmartFunding helpt jouw organisatie met het samenstellen van een optimale financiering. Aan de hand van de ondernemingsfase waarin jouw organisatie zich bevindt, de beschikbare financieringsmogelijkheden en de voorkeuren van de ondernemer, zoeken wij de financieringsmix die het beste bij jou past.