Tips voor het succesvol verkrijgen van financiering

7/22/2021

Dat Nederlandse banken een terugtrekkende beweging maken op het gebied van mkb-financiering is allang geen nieuws meer. De steeds kritischere houding van banken en het beperkt mee willen denken in uitbreiding bij bestaande relaties leidt nog steeds tot onrust. Het mkb blijft wel financiering nodig hebben. In deze blog geven we een aantal praktische tips waar je als ondernemer op kunt letten bij het aanvragen van een financiering.

1. Mkb-financiering is maatwerk

Ten opzichte van een aantal jaar geleden is het aantal financieringsplatformen vandaag de dag enorm uitgebreid. Voor de crisis bepaalden vooral banken de markt, maar tegenwoordig is er een groot alternatief aanbod van financieringsproducten. Wanneer er in een onderneming een investeringsbehoefte is, is het heel belangrijk in een vroeg stadium vast testellen wat deze behoefte precies is, hoeveel geld benodigd is en bij welke partijen dat het best ondergebracht kan worden. Ieder vraagstuk kent zijn eigen financiersvorm. Het maken van de juiste keuze wordt daarmee steeds lastiger. Het inwinnen van advies is daarom cruciaal.

2. Het belang van gedegen financieringsaanvraag

Om precies te weten waar je aan toe bent en om niet voor verassingen te komen staan bij het aanvragen van een financiering is het belangrijk dat alle financiële aspecten van de financieringsaanvraag in kaart gebracht worden. Na een intakegesprek stelt SmartFunding een financieringsmemorandum op. Een potentiële financier kan hierdoor een goede inschatting maken van de kansen en risico’s van een investering.

De financieringsaanvraag bevat alle relevante cijfers en brengt de terugverdientijd, KPI’s en doorlooptijden helder in kaart. SmartFunding voorziet zo’n aanvraag altijd van een gedegen onderbouwing om zo de kans van slagen te bevorderen. Er staan veel statische gegevens in zo’n aanvraag, maar ook de kwaliteit van de onderneming, de branche, de organisatie van de bedrijfsprocessen en de organisatie van het personeel. Deze gegevens samen zorgen voor de perfecte financieringsaanvraag die nodig is om het vertrouwen van financiers te krijgen. Uiteindelijk is vertrouwen de basis voor een aangeboden lening of financiering.

3. Kopen of leasen?

SmartFunding krijgt veel financieringsaanvragen van mkb-ondernemers die willen investeren in machines, auto’s, meubels en andere soortgelijke zaken. Het is belangrijk vast te stellen of eigendom van deze zaken daadwerkelijk nodig is. Het kan enorm schelen op de investering en kapitaalvernietiging kan voorkomen worden wanneer, waar mogelijk, gekozen wordt voor lease. Ga na of objecten daadwerkelijk in bezig moeten zijn of dat het puur om gebruik gaat. Mocht gebruik voldoende zijn, is een leaseconstructie of servicecontract een goede optie.

4. Schakel een onafhankelijk adviseur in

Bij de aanvraag van een financiering is de onafhankelijke blik van een adviseur nodig. Een adviseur is niet alleen nuttig bij het selecteren van de meest geschikte financier, maar functioneert ook als bescherming tegen te gretige financiers. SmartFunding werkt alleen samen met professionele en kwalitatieve partijen zodat de voor jou best passende financieringsoplossing gevonden wordt. Het inrichten van een passende financieringsstructuur kun je vergelijken met het oplossen van een puzzel. Wij helpen je graag met het oplossen van deze puzzel!

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met een van onze specialisten via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl

Onafhankelijk advies
Lokale kennis en betrokkenheid
Persoonlijke begeleiding
VONK360 | Traverse 3 | 3905 NL Veenendaal