In 4 simpele stappen naar financiering, zo werkt het - Deel II

7/20/2021

SmartFunding helpt mkb-ondernemers bij het aanvragen en verkrijgen van bedrijfsfinancieringen. Maar hoe ziet zo’n proces er nou precies uit? Om tot een succesvolle financiering te komen doorlopen we 4 stappen: 1) kennismaking, 2) structurering, 3) financieringsaanvraag en 4) monitoring. In onze vorige blog hebben we het belang van een goede kennismaking en de juiste structuur benadrukt. Dit keer beschrijven we de financieringsaanvraag.

De belangrijkste stap

Voor jou als ondernemer is de aanvraag de belangrijkste stap in het financieringsproces. In deze fase komt het kapitaal beschikbaar waar je naar op zoek bent. Met de gedegen voorbereiding van de haalbaarheidscheck en het financieringsmemorandum op zak, neemt jouw financieringsspecialist contact op met de mogelijke financiers. SmartFunding heeft een breed netwerk aan financieringspartners. Grofweg maken we hier onderscheidt in de volgende categorieën:

• Bankfinanciering

• Crowdfunding

• Leasing

• Factoring

• Flexibel-/ overbruggingskrediet

• Risicokapitaal (investeerders, business angels, venture capital)

Afhankelijk van het vraagstuk maken we een selectie van de partijen die het best passen. Ben je op zoek naar financiering van vastgoed dan benaderen we bijvoorbeeld de bank of crowdfunder. Het benaderen van een lease- of factormaatschappij heeft dan weinig zin. Het is het ook mogelijk om diverse financieringsvormen te stapelen. Ben je bijvoorbeeld ook nog op zoek naar een financiering voor het wagenpark, dan kunnen we dat combineren.

Timing is key

De timing van een financieringsaanvraag is van groot belang. In onze advisering richten wij ons sterk op de toekomstige cashflow. Deze kan alleen worden bepaald als er actuele cijfers beschikbaar zijn. Ook financiers hechten hier steeds meer belang aan. Naast jaarcijfers, tussentijdse cijfers en prognoses vragen ze ook de toelichting op de financieringsaanvraag op. Hier komt het financieringsmemorandum wat in stap 2 is opgesteld van pas.

Onderhandelen over de voorwaarden

Als de financier heeft aangegeven de plannen te willen financieren zullen zij een voorstel doen op welke wijze ze financiering willen verstrekken. Wij hebben de juiste expertise in huis om de voor jou best passende opties met de juiste voorwaarden op een rij zetten. Hierdoor kan jij de beste keuze maken die past bij je plannen en verwachtingen.

Na de financiering

Wanneer je een keuze gemaakt hebt, zit het grootste deel van het traject erop. Onze hulp stopt echter niet. Wij kunnen je doorlopend ondersteunen online prognose- en rapportagetools, zodat jij je commitment naar financiers kunt waarmaken.

Dit zijn dus de vier stappen naar financiering, zo simpel kan het zijn! Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met een van onze specialisten of plan een afspraak in via smartfunding.nl/contact.

Onafhankelijk advies
Lokale kennis en betrokkenheid
Persoonlijke begeleiding
VONK360 | Traverse 3 | 3905 NL Veenendaal