­­­Veel bedrijven hebben bij het runnen van hun onderneming machines en inventaris nodig, bijvoorbeeld bij het produceren van producten of bij het uitvoeren van hun service. Deze machines en inventaris kunnen een dusdanige waarde hebben dat deze aankoop niet in één keer voldaan kan worden, of dat het niet handig is om al het beschikbare kapitaal uit te geven aan een machine. In dit geval komt financiering handig van pas. Externe financiering zorgt ervoor dat je financiële ruimte overhoudt en eventueel machines aan kan schaffen die je anders niet aan had kunnen schaffen

De mogelijkheden

Voor het aanschaffen van machines en inventaris zijn meerdere mogelijkheden. Allereerst is er de mogelijkheid van lease, voornamelijk bij machines is deze vorm gebruikelijk. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij ondernemingen waar de werknemers veel zakelijk rijden. Auto’s zijn een grote aankoop en leggen een groot beslag op de financiële ruimte van een bedrijf. Bij lease is het van belang dat de machines of voorwerpen generiek zijn. Producten die op maat gemaakt zijn worden minder makkelijk door de financier verkocht waardoor dit minder tot niet interessant is voor hen.

Naast lease is het ook mogelijk om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een machine of inventaris. Wanneer de looptijd van een lening 5 jaar is en de voorwerpen in dezelfde tijd worden afgeschreven blijven de maandelijkse uitgaven lager en legt dit geen beslag op de financiële ruimte van een onderneming. Bij het afsluiten van een lening is het verstandig om de looptijd van deze lening maximaal af te sluiten op de afschrijvingsperiode van de voorwerpen. Wanneer de lening langer loopt ben je nog aan het betalen op het moment dat je de voorwerpen niet meer gebruikt. Dit kan als gevolg hebben dat je geen nieuwe financiering kan verkrijgen voor nieuwe spullen. Lees hier meer over lease.

De twee zojuist besproken vormen zijn externe financieringsvormen. Bij kleinere investeringen is het mogelijk om te kijken naar bootstrapping. Bootstrapping is een methode waarbij een onderneming gerund wordt zonder externe financiering. De onderneming wordt enkel gefinancierd met gedraaide omzet en eventueel eigen investering van de eigen onderneming.

Een zwak punt van bootstrapping is dat er weinig financiële buffer is waardoor er minder snel gereageerd kan worden op eventuele kansen. Grote en acute investeringen zijn lastig. Dit kan groei op den duur mogelijk belemmeren.
Onze specialisten kunnen je helpen bij verschillende soorten financieringen. Hier een greep uit de mogelijkheden:
Onafhankelijk advies
Lokale kennis en betrokkenheid
Persoonlijke begeleiding
VONK360 | Traverse 3 | 3905 NL Veenendaal