Een converteerbare obligatie biedt investeerders de mogelijkheid om na verloop van tijd de investering om te zetten in aandelen in plaats van het bedrag met rente terug te krijgen. De investering wordt geconverteerd. In eerste instantie wordt er geïnvesteerd in een onderneming doormiddel van een obligatie, de financier verstrekt een lening welke na verloop van tijd wordt afgelost met rente. Bij een converteerbare obligatie heeft de lening echter de optie dat het bedrag ingewisseld kan worden voor aandelen, met korting. Deze korting wordt gegeven, ten opzichte van nieuwe investeerders, omdat je al langer het risico hebt gedragen. Een voorbeeld hiervan:

Een financier investeert €100.000,- aan obligaties met een looptijd van 5 jaar, na 5 jaar heeft hij de mogelijkheid om zijn obligatie te converteren. Na 5 jaar kost een aandeel 10 euro, dat zou betekenen dat je met €100.000,- euro 10.000 aandelen kan kopen. Echter, omdat de financier al langer risico heeft gelopen krijgt hij 50% korting en kan hij 20.000 aandelen kopen.*

Een converteerbare obligatie is geen nieuwe vorm van een lening, het heeft slechts een toevoeging. Daarom kan een converteerbare obligatie bijvoorbeeld gebruikt worden bij crowdfunding. Het is mogelijk om in plaats van enkel aandelen of enkel een lening aan te bieden, ook converteerbare obligaties aan te bieden. De crowd krijgt de kans een project te funden en krijgt hiervoor in ruil een converteerbare obligatie. Hiermee kunnen ze eerst een tijd aankijken hoe succesvol de onderneming blijkt.
*De cijfers en de berekening dienen ter illustratie.
Onze specialisten kunnen je helpen te kiezen uit verschillende financieringsvormen. Hier een greep uit de mogelijkheden:
Onafhankelijk advies
Lokale kennis en betrokkenheid
Persoonlijke begeleiding
VONK360 | Traverse 3 | 3905 NL Veenendaal