Leasing is de een na grootste vorm van financiering in Nederland welke voornamelijk bekend is van de leaseauto. Kortgezegd komt leasen erop neer dat je materialen financiert die je niet in één keer hoeft te betalen, de leasemaatschappij schiet het volledige bedrag voor waarna je dit in termijnen terugbetaald. Het grote voordeel van lease is dat je slechts een vast maandbedrag betaald waarna je niet te maken kan krijgen met onvoorziene kosten.

Financial lease

Financial lease is een vorm van leasing waarbij je economisch gezien eigenaar bent van het object en deze op de balans staat. Dat betekent dat je jaarlijks afschrijft op het object. Dit is het grootste verschil met operational lease, uitleg hierover volgt verderop. Juridisch gezien is de leasemaatschappij eigenaar en na het eind van de overeenkomst en als het object volledig is afbetaald word je automatisch ook juridisch eigenaar van het object.

Operational lease

Bij operational lease schaft de leasemaatschappij het object aan en huur je het object van de leasemaatschappij. Na het aflopen van de overeenkomst heb je verschillende opties met betrekking tot het object.

Allereerst is er de mogelijkheid dat je het object teruggeeft. Hiernaast zit er in het contract vaak een koopoptie wat je de mogelijkheid geeft om het geleasede object na afloop van contract over te kopen. Hierdoor is het object alsnog in jouw bezit maar hoef je een minder groot bedrag in één keer te betalen.

Sale en leaseback

De laatste mogelijkheid is het verkopen van je object aan de leasemaatschappij en vervolgens het object terug leasen. De objecten hebben vaak een hoge waarde waardoor veel kapitaal vastzit in het object. Door het object te verkopen aan de leasemaatschappij maak je kapitaal vrij waardoor je dit opnieuw kan investeren om bijvoorbeeld groei te faciliteren. Bij sale en leaseback wordt meestal gebruik gemaakt van financial lease waardoor het object alsnog op de balans blijft staan.
Onze specialisten kunnen je helpen te kiezen uit verschillende financieringsvormen. Hier een greep uit de mogelijkheden:
Onafhankelijk advies
Lokale kennis en betrokkenheid
Persoonlijke begeleiding
VONK360 | Traverse 3 | 3905 NL Veenendaal