Factoring is een vorm van alternatieve financiering waarbij een factoraar je factuur overneemt en het openstaande bedrag direct betaald. Stel, je hebt een klus uitgevoerd en je stuurt je klant een factuur met een betalingstermijn van 60 dagen. Je hebt het geld eigenlijk direct nodig om rekeningen te betalen. Dan neemt de factoraar de factuur over en maakt het bedrag direct (vaak binnen 24 uur) over. Hierbij rekent de factoraar een percentage over het totale bedrag als kosten.

Debiteurenbeheer

Een factormaatschappij kan op verschillende manieren facturen overnemen. Het is mogelijk dat ze het gehele debiteurenbeheer uit handen nemen waardoor ieder factuur direct voldaan wordt. Nadeel hiervan is dat je volledig inzicht moet geven in je debiteuren aan een andere partij en dat je vastzit aan een contract. Het is ook mogelijk om facturen naar keuze in te dienen, op deze manier kan factoring een oplossing zijn wanneer je niet heel je debiteurenbeheer uit handen wil geven. Tevens zit je dan niet vast aan een contract. Factoring biedt hierin meerdere mogelijkheden.

Voorwaarden

Bij het aanbrengen van een factuur bij een factormaatschappij moet de factuur aan een aantal eisen voldoen. Zo moet vaak het werk voldaan zijn, een factormaatschappij doet vaak niet aan voorfinanciering. Hiernaast is van belang dat een factuur niet al verpand is aan een andere partij. Stel, de bank leent je geld met als onderpand een factuur, dan kan je dat factuur niet nog verkopen aan een factoraar. Logischerwijs moet een debiteur ook kredietwaardig zijn, als de kans dat een debiteur de factuur niet voldoet is het risico voor een factoringmaatschappij te groot.

Kosten

De prijs die een factormaatschappij rekent is grotendeels afhankelijk van drie aspecten:

Kredietwaardigheid van de debiteur

Hoogte van de factuur (een groter factuur heeft een procentueel lagere prijs)

Betalingstermijn (de factormaatschappij moet immers langer op zijn geld wachten)
Onze specialisten kunnen je helpen te kiezen uit verschillende financieringsvormen. Hier een greep uit de mogelijkheden:
Onafhankelijk advies
Lokale kennis en betrokkenheid
Persoonlijke begeleiding
VONK360 | Traverse 3 | 3905 NL Veenendaal